Konferencja „Jakość żywności – od producenta do konsumenta”
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu serdecznie zaprasza na konferencję pt. „Jakość żywności – od producenta do konsumenta”. Spotkanie odbędzie się drugiego dnia targów LABS EXPO, tj. 20 marca w godzinach 9:30 - 14:30 w sali C.
9:30 – 9:40 Rozpoczęcie konferencji
9:40 – 10:00 Czy potrzebna nam jest kontrola żywności. Rola i znaczenie analityki
prof. dr hab. Henryk Jeleń
Kontrola żywności jako integralna część zapewnienia jej jakości i bezpieczeństwa; podstawowe obszary analityki żywności – oznaczanie pozostałości środków ochrony roślin, badanie zawartości zanieczyszczeń procesowych, mikotoksyn, oraz wybrane zagadnienia z badania zafałszowań żywności metodami chromatograficznymi.
10:00 – 10:30 Zastosowanie proteomiki w badaniu autentyczności żywności
prof. dr hab. Magdalena Montowska
Autentyczność żywności, w tym mięsa i produktów mięsnych, dodatki białkowe, makuchy, białka alergenne, peptydy specyficzne gatunkowo, termostabilne markery peptydowe, limit detekcji, spektrometria mas.
10:30 – 11:00 Zanieczyszczenia procesowe w tłuszczach spożywczych – aktualne zagadnienia w produkcji żywności
prof. UPP dr hab. Dominik Kmiecik
Zanieczyszczenia procesowe – niekorzystne substancje powstałe podczas produkcji żywności z zastosowaniem wysokich temperatur; tłuszcze i oleje spożywcze mogą być źródłem takich substancji, jak akrylamid, 3-MCPD i estry glicydolu oraz izomery trans kwasów tłuszczowych. Ich maksymalny poziom jest często limitowany przez prawo
11:00 – 11:30 Przerwa
11:30 – 11:50 Zastosowanie kropek kwantowych w analityce żywności
prof. UPP dr hab. Krzysztof Dwiecki
Kropki kwantowe – charakterystyka nanokryształów oraz możliwości zastosowania w analityce i obrazowaniu, analityczna metoda spektroskopowa (fluorymetryczna) o wysokiej specyficzności, przykłady komercyjnych aplikacji kropek kwantowych – oferta rynku.
11:50 – 12:20 Techniki mikroskopowe w analizie produktów spożywczych
dr hab. inż. Maciej Jarzębski
Jeden obraz znaczy więcej niż tysiąc słów; wrażenia wzrokowe (barwa i kształt) w konsumenckiej ocenie jakości żywności; zastosowanie mikroskopów optycznych – stereoskopowego, biologicznego, konfokalnego i STED oraz mikroskopii cyfrowej i elektronowej w analizie żywności.
12:20 – 12:40 Rola sztucznej inteligencji w analizie żywności
dr inż. Krzysztof Przybył
Zastosowanie Konwolucyjnych Sieci Neuronowych (CNN) w analizie obrazów żywności; interpretowalna sztuczna inteligencja (XAI) w kontekście zapewnienia zrozumienia decyzji podejmowanych przez algorytmy; perspektywy rozwoju sztucznej inteligencji w żywności.
12:40 – 13:30 Przerwa
13:30 – 13:50 Projektowanie żywności dla spersonalizowanej diety
prof. dr hab. Anna Gramza-Michałowska
Trendy w żywieniu; oczekiwania konsumenta względem żywności; zasady projektowania żywności; nauka dla rynku żywności - przegląd opracowanych technologii.
13:50 – 14:20 Owady jadalne jako składniki żywności - na co należy zwrócić uwagę?
dr hab. inż. Przemysław Kowalczewski
Wykorzystanie owadów do produkcji żywności wywołuje wiele dyskusji na temat celowości ich stosowania; czy warto je stosować? czy jest to bezpieczne dla konsumentów? produkcja owadów na cele spożywcze, wartość odżywcza i ocena produktów wzbogaconych w owady.